EG-Buurt Noord, Amsterdam

 

Het gebied bestaat uit de G-buurt Noord, de ontwikkellocatie E-Buurt Oost en het winkelcentrum Ganzenpoort. De G-buurt Noord bestaat uit de flats Geldershoofd en Gravestein (960 sociale huurwoningen en 10 bedrijfsruimten), kinderboerderij Gliphoeve en Buurtcentrum No Limit. Ten Noorden van de flat Gravestein ligt de ontwikkellocatie E-Buurt Oost. Rond 2020 wordt hier gestart met de bouw van 550 woningen en andere voorzieningen (zie plaatje). Ten zuiden van de flats ligt het metrostation Ganzenhoef waardoor het een goed bereikbare buurt is. Verder is de buurt erg groen en lopen er brede goed onderhouden fietspaden door de wijk. Naast het metrostation ligt winkelcentrum Ganzenpoort met op zaterdag een druk bezochte markt. Zowel het centrum als de markt hebben een belangrijke verbindende functie en bepalen in grote mate de identiteit van de buurt.

 
 
 

Place Game

September 2018

 

In opdracht van gemeente Amsterdam, heeft Placemaking Plus op 13 September een Place Game georganiseerd rondom de EG-Buurt Noord. De EG-Buurt Noord beslaat het deel van de E-Buurt en G-buurt dat door de gemeente is aangewezen als ontwikkelbuurt. Doel van de ontwikkelbuurtaanpak is het verbeteren van de leefbaarheid in, en het verbinden van de bestaande woonwijk met de nieuwbouw.

De Place Game werd geleid door Placemaking Plus op basis van de principes en volgens de methodologie van Project for Public Spaces (PPS). PPS is een non-profitorganisatie uit New York die zich wijdt aan het ondersteunen van gemeenschappen bij het transformeren van niet goed functionerende openbare ruimten tot vitale en levendige plekken. Hun benadering zorgt voor een gecoördineerd experiment, waarbij de deelnemers in gesprek gaan over de verschillende ideeën en benaderingen die er leven met betrekking tot diverse plekken in de buurt. Het is de bedoeling te komen tot verbeteringsvoorstellen die op korte termijn kunnen worden gerealiseerd (‘quick wins’) en oplossingen gericht op de langere termijn. De Place Game is het startpunt van een leerproces om de verbetering van de publieke ruimte en het borgen hiervan voor een langere periode te faciliteren.

Volgens deze methode zijn ideeën gepresenteerd voor EG-Buurt Noord voor de korte en de lange termijn.