Museumplein, Amsterdam

 

Plus Service: Placegame - Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, 2014

Hoe maken we van het Museumplein een aantrekkelijke en uitnodigende plek voor Amsterdammers? Op 19 en 20 juni 2014 organiseerden we een tweedaagse Placegame met Fred Kent en Kathy Madden van PPS.org. Samen met 60 personen per dag brachten we ideeën, dromen, energie en concrete voorstellen bijelkaar als aftrap van een project op het Museumplein.

Waarom placemaking op het Museumplein?

De culturele instellingen rond het Museumplein zijn van nationale en internationale uitstraling. Elk jaar zijn brengen vier miljoen mensen een bezoek aan Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Gauguin, Malevich, Kienholz en het Concertgebouw. Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum zijn gerestaureerd in de voorgaande jaren en het Van Gogh Museum is recentelijk gerenoveerd. In de afgelopen periode hebben ze allemaal hun "gezicht" gedraaid richting het Museumplein. Hierdoor heeft het Museumplein een geheel nieuw karakter gekregen; van binnenplaats naar centrale ruimte.

Het Museumplein zelf heeft een lange traditie met internationale exposities, gymnaestrada's, een ijsbaan met Olympische afmetingen, demonstraties en vieringen. Diverse evenementen brengen nog steeds veel publiek naar het plein, maar gewoonlijk slechts één keer. Het is het dagelijks gebruik dat veel meer potentieel heeft. Het Museumplein ligt in het hart van de stad, maar Amsterdammers zien het zelden als een aantrekkelijke en leuke plek om af te spreken. Een belangrijke vraag is: hoe kunnen we voor Amsterdammers van het Museumplein een aantrekkelijkere plek maken om elkaar te ontmoeten? We zijn op zoek naar een aantrekkelijke mix en / of meer soorten activiteiten voor alle bezoekers.

Placegame: 19 en 20 juni 2014

Bij het Placegame krijgen gebruikers en initiatiefnemers de kans om elkaar te ontmoeten en het plein met andere ogen te zien, de componenten van het plein te analyseren en in teams allerlei dromen en ideeën te ontwikkelen. Placemaking Museumplein (met inbegrip van de Placegame) duurt een hele dag. Het begint met een inleiding tot Placemaking door Fred Kent & Kathy Madden van Project for Public Spaces (PPS) gevolgd door rondes van zien / observeren, analyse, interviews, luisteren, kijken en uiteindelijk tot ideeën te komen en die met elkaar te delen.

Gezien de omvang van het Museumplein hebben we besloten om de Placegame te splitsen in twee delen; het noordelijke en het zuidelijke deel van het plein. Vandaar dat we een uiteindelijk een tweedaagse Placegame hebben georganiseerd; voor elke respectieve deel van het plein een dag. Iedere dag was er een groep van ongeveer 60 deelnemers actief.

De Placegame Museumplein is georganiseerd door Stipo, Placemaking Plus, Posterscope en Pakhuis de Zwijger in samenwerking met de Gemeente Amsterdam.

Stadsdeel Zuid

U kunt het volledige verslag van de Placegame hier vinden.