Placemaking 

 

Placemaking werd geboren in de Verenigde Staten en is gebaseerd op praktisch onderzoek van William H. (Holly) Whyte en Jane Jacobs. Geactiveerd en bewaakt door Fred Kent en Kathy Madden van Project for Public Spaces. (PPS). Het aller eerste Placemaking project was het beroemde Bryant Park in NYC, en sindsdien is PPS actief over de hele wereld.

Placemaking begint met de community en de gebruikers, met het samen zien van kansen, laaghangend fruit, kleine interventies(sneller, lichter, goedkoper). Gebruikers organiseren zich en nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. Placemaking heeft geen gesloten eindbeeld. Je bent dus nooit klaar. Placemaking Plus werkt volgens de methode van PPS en kunnen helpen met het begin. Onze kennis en ervaring zijn het gereedschap, maar de gebruikers zijn de experts.

"Placemaking is het veranderen van een stukje openbare ruimte van een plekje waar je zo snel mogelijk doorheen wilt tot een plek waar je nooit meer weg wilt!"
Methodologie schema

Methodologie schema

Wat houdt Placemaking in? Placemaking is niet hetzelfde als de bouw van een pand, het ontwerpen van een plein, of het ontwikkelen van een commerciële zone. Daar steeds meer gemeenschappen bezig zijn met Placemaking en meer professionals hun werk als "Placemaking" betitelen, is het belangrijk om de betekenis en de integriteit van het proces achter Placemking te bewaken. Een geweldige publieke ruimte kan niet slechts worden beoordeeld op basis van zijn fysieke kenmerken; het moet ook mensen dienen als een levendige voorziening voor een gemeenschap waarin functie altijd belangrijker is dan vorm. Wanneer mensen van alle leeftijden, vaardigheden en sociaal-economische achtergronden kunnen genieten van een plek en ook een belangrijke rol spelen in de oprichting, identiteit en het onderhoud ervan, dat is waar wij echte Placemaking in actie zien.Placemaking is:

• Dynamisch

• Transdisciplinair

• Transformatief

• Flexibel

• gedragen door de gemeenschap

• Vooruitziend

• Functie gaat boven vorm

• Aanpasbaar

• Inclusief

 

• Gericht het (op)bouwen van een bestemming

• Samenwerkend

• Sociaal en vriendelijk

• Verbindend

 
 

Lighter, Quicker, Cheaper

 

Er is een groeiend momentum om "back to the basics" te gaan van van wat steden en buurten doen bloeien. Veel van de meest effectieve en onmiddellijke toepasbare oplossingen zijn makkelijker, sneller en goedkoper ("Lighter, Quicker, Cheaper") dan de traditionele top-down aanpak om steden en hun buurten te verbeteren.

De kwaliteit van een openbare ruimte wordt altijd het best bepaald door de gebruikers zelf. Het groeiende succes van "Lighter, Quicker, Cheaper" (LQC) projecten over de hele wereld is het bewijs dat dure en arbeidsintensieve initiatieven niet de enige dan wel meest effectieve manieren zijn om energie en leven in de openbare ruimte van een gemeenschap te brengen. "Lighter, Quicker, Cheaper" is een spreuk die voor het eerst werd gebruikt door Eric Reynolds van Urban Space Management om eenvoudige, op korte termijn toepasbare en goedkope oplossingen  te beschrijven die opmerkelijke effecten hebben op de vorming van wijken en steden.


De Kracht van 10+:

Het toepassen van Placemaking op elke schaal

 

De “Kracht van 10+” is een door PPS (Project for Public Spaces) ontwikkeld concept om Placemaking op verschillende stedelijke schalen te evalueren en faciliteren. Het is een krachtig hulpmiddel voor het opstarten van constructieve gesprekken om gerichte Placemaking inspanningen te herkennen. Steden slagen of falen op de menselijke schaal - de ruimte schaal - en deze wordt vaak over het hoofd gezien. Het model laat zien hoe aandacht voor de menselijke ervaring bij het opzetten van bestemming en buurten van de stad onmiddellijke en wijdverspreide gevolgen kan hebben.

Het idee achter dit concept is dat plekken best gedijen, wanneer gebruikers meerdere (10+) redenen hebben om daar te zijn. Je kunt hierbij denken aan een plek om te zitten, speeltuinen om te vermaken, kunst om aan te raken, muziek om naar te luisteren, voedsel om op te eten, geschiedenis om te beleven en mensen om te ontmoeten. In het meest ideale geval zal een aantal van deze activiteiten uniek zijn voor die bepaalde plek als gevolg van de cultuur en geschiedenis van de omringende gemeenschap. Buurtbewoners die deze ruimte het vaakst gebruiken vormen de beste bron voor ideeën over welke gebruiksdoeleinden het beste zullen werken.

Wanneer steden ten minste 10 van deze ruimtes of buurten binnen hun grenzen hebben, begint vervolgens de publieke perceptie te verschuiven onder zowel de lokale bevolking als toeristen en kunnen stedelijke centra beter uitgerust voor het opwekken van veerkracht en innovatie. De gelaagdheid van de activiteiten die door de kracht van het 10+ model zorgt ervoor dat geen enkel type gebruik of gebruiker domineert de publieke ruimte domineert.

We hebben ontdekt dat, wanneer we dit idee introduceren aan een gemeenschap, burgers snel meer gemotiveerd zijn om hun openbare plekken en ruimtes aan te pakken. De “Kracht van 10+” biedt een eenvoudige raamwerk dat bewoners en belanghebbenden aanmoedigt om het stedelijk leven te revitaliseren en het toont aan dat grote dingen kunnen worden bereikt door te beginnen op de kleinst mogelijke schaal. Het concept geeft ook mensen groeiende en concrete doelen. Het helpt hen om te visualiseren en gezamenlijk toe te werken naar een echt prachtig eindresultaat.

Het is de rol van Placemakers om iedereen aan te moedigen om na te denken over wat er speciaal is in hun gemeenschap. Hoeveel “plekken met kwaliteit” zijn er in de buurt en hoe worden ze verbonden? Zijn er plaatsen die moeten worden erkend, maar zijn niet? Beantwoording van deze vragen helpt bewoners en belanghebbenden te bepalen waar ze zowel individueel als collectief hun energie op moeten richten.


Placemaking Plus Bookje