Schalkwijk centrum

Winkelcentrum Schalkwijk, 2016

Na vele tientallen succesvolle jaren blijken de grote winkelcentra in het land aan slijtage onderhevig. Het concept voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Winkelen is meer dan ooit een recreatieve activiteit en moet dus vooral leuk zijn. Onverwacht aanbod en nevenactiviteiten zijn daarbij veel belangrijker geworden. 

Door teruglopende bezoekersaantallen komt ook de functie van sociale ontmoetingsplaats steeds meer in het gedrang. Omdat dit voor sommigen al een reden op zich is om langs te komen is er sprake van een neerwaartse spiraal, waarbij minder bezoekers, minder omzet en meer leegstand elkaar versterkende fenomenen zijn. 

 
 

DAK 2018

Juli 2018

 
 
 

DAK Schalkwijk is terug! En dit jaar niet alleen op het dak van de parkeergarage (DAK-park), maar ook ín het winkelcentrum: DAK-indoor!  Tot 31 augustus een programma vol sport, muziek en eten!

DAK PARK: CHILLEN OP HET DAK VAN DE PARKEERGARAGE

Het dak van de parkeergarage is omgetoverd tot een unieke chill-spot genaamd DAK-park. Voor een leuke BBQ of een gezellige picknick.

DAK INDOOR: EERSTE EN TWEEDE ETAGE VAN HET OUDE V&D GEBOUW
Sporten, lasergamen, dansen, films kijken, airhocky, racegamen en nog veel meer. De ingang zit aan de buitenzijde van het winkelcentrum aan de Costa Del Sol ( tegenover de FEBO).

 
 

 

DAK 2017

Juli 2017

Na een eerste succesvolle editie startte de tweede editie van DAK in de zomer van 2017. Dit jaar duurde het project 5 weken en waren er nog meer activiteiten en evenementen dan het voorgaande jaar. Het scala aan activiteiten was gericht op verschillende groepen mensen en varieerde van debatteren voor kinderen, tekenles, wetenschap club, make up lessen voor meiden tot aan bootcamps en het door iedereen geliefde basketbal van Triple Threat. Volwassenen werden ook niet vergeten en konden genieten van wekelijkse live concerten en een verscheidenheid aan eettentjes voor een kleine prijs.

DAK is een ontmoetingsplaats voor en door Schalkwijkers.

 

OnderDAK

Maart 2017 - ...

Paar week geleden heeft het DAK Schalkwijk OnderDAK plaats gevonden in het Winkelcentrum Schalkwijk! Tot de zonnestralen hun weg terugvinden naar Nederland zullen de activiteiten van #OnderDAK plaatsvinden IN het winkelcentrum.


DAK

Juli - Augustus 2016

Het DAK van de parkeergarage in winkelcentrum Schalkwijk is omgetoverd tot een geweldige plek om te zijn. Er worden verschillende activiteiten en optredens georganiseerd voor jong en oud. 


DAK Schalkwijk is een initiatief van winkelcentrum Schalkwijk en is ontstaan door samenwerking met eigenaren, ondernemers, gemeente Haarlem, inwoners van Schalkwijk, jongerenorganisatie Triple ThreaT en DOCK.


Triple Threat  POP-UP store

Juli 2016

Triple Threat is begonnen als een jongereninitiatief in Schalkwijk waarbij jongeren de mogelijkheid krijgen om op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met hun passie. Het project Triple Threat bestaat uit een grote groep jongeren uit Schalkwijk die zich vrijwillig inzetten ten behoeve van het project, de buurt en wijk.

Het project Triple Threat is in 2009 begonnen en biedt laagdrempelige

activiteiten aan waarbij jongeren kennisverschillende elementen van basketbal, dans en lifestyle. Sport wordt hierbij ingezet als middel om jongeren te activeren en met hun passie (in dit geval sport) aan de slag te gaan.

Triple Threat is uitgegroeid tot een groot succes en heeft inmiddels duizenden jongeren weten te bereiken met verschillende projecten, evenementen en workshops. De Triple Threat pop up store is nu al enige tijd gevestigd in het winkelcentrum schalkwijk. 


Place Game

April 2018

De afgelopen twee jaar heeft Placemaking mede bijgedragen aan de totstandkoming van DAK en OnderDAK! Het Placemanagementteam heeft daarin een belangrijke rol gespeelt. DAK en OnderDAK zijn initiatieven die ook de komende jaren worden voortgezet.

Dit jaar en ook de komende jaren zal er volop worden gebouwd en verbouwd in en rondom winkelcentrum Schalkwijk. Om in deze fase het centrum aantrekkelijk te houden is Placemaking, misschien meer dan ooit, een doeltreffend middel. 

Deze Placegame hebben we de nadruk op de openbare ruimte buiten het winkelcentrum nadruk gelegd om met name de verblijfskwaliteit van de buitenruimte te verhogen en de verbindingen met de omliggende buurten te versterken.

Een volledig verslag van de place game vind je beneden.

 
A1_Concept Map_Centrum Schalkwijk_Placemakingplus.jpg
 

Place Game

Januari 2016

Wat voorheen een levendige ontmoetingsplek en winkelcentrum was werd door de teruglopende bezoekersaantallen een verlaten gebied.

Veel bewoners voelden zich niet meer welkom in het winkelcentrum en de leegstaande plinten voegden ook niet bepaald een prettige sfeer toe aan het geheel.

Om het tij te keren nemen de eigenaren en ondernemers eind 2015 het initiatief tot een placemaking project. Uit de place game zijn veel successen voort gekomen, Maar het grootste succes van allen is dat iedereen zich weer welkom voelt in het nieuwe winkelcentrum Schalkwijk – bezoekers en ondernemers.

Een volledig verslag van de place game vind je beneden.

 

Concept map