Zaanstad places

 

Plus Diensten: Placegame - Klant: Gemeente Zaanstad, 2014

Op 17 juni 2014 initieerde de gemeente Zaanstad, in samenwerking met Placemaking Plus en STIPP het idee voor een community placemaking workshop in de gebieden De Burcht en het historische Sluiskwartier. De workshop werd geleid door Feed Kent en Kathy Madden van Project for Public Spaces (PPS). Ongeveer 30 deelnemers, bestaande uit lokale ondernemers, bewoners, instellingen en overheid namen deel aan de workshop. 

De lokale, zeer actieve community stelden hun gebied voor als een netwerk van plekken die zal veranderen van een versnipperd en onaantrekkelijke openbare ruimten in dé waterkant van Zaandam, een verbonden, gevarieerde, dynamische en community gedreven plek waar mensen dagelijks kunnen genieten, het hele jaar door. 

Voor ons is dit project een prachtig voorbeeld van hoe een groep van gedreven betrokkenen ('zealous nuts') zaken kunnen doorpakken en actief hun leefgebied kunnen veranderen door te transformeren van 'denkers' en 'vertellers' in 'doeners'. 

In het geval van De Burcht, verwezenlijkte de community een aantal quick wins zoals een begeleide toer door de buurt (september 2014) en het pimpen van een aantal bankjes en bloembakken langs de Zaan.

Een volledig verslag van de placegame vind je hier.